Fruit: Annona purpurea (Soncoya)

Algemeen

De soncoya is een tropische boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met bruine, van binnen gele bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar roodbruin. \ CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2155290 - Door Ll1324 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20554012

Opkweken

De soncoya wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 15 - 20°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Alleen indien nodig.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleurd zijn. Por Jacotot Julien Jacotot - foto propia, tomada en Santa Rita, Petén, Guatemala, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4560616

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoet en wordt vers gegeten en verwerkt tot sap.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Annona

purpurea

(Soncoya)

Algemeen

De soncoya is een tropische boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met bruine, van binnen gele bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar roodbruin. \ CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2155290 - Door Ll1324 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20554012

Opkweken

De soncoya wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 15 - 20°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien. Rassen: n.v.t.

Snoeien

Alleen indien nodig.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze verkleurd zijn. Por Jacotot Julien Jacotot - foto propia, tomada en Santa Rita, Petén, Guatemala, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4560616

Gebruik

De vrucht is sappig en smaakt zoet en wordt vers gegeten en verwerkt tot sap.